Mannengroep

NB. Versie  0.1 van de tekst. Een deel van de info staat ook al elders op de website de website kan een deel . Dus dit is een conceptje uit de “folder”.

Mannenweek op Maison Morillon

Spreekt jou dat aan: een weekje met mannen onder elkaar, werken en genieten in de natuur, daarna vriendschappelijk samen zijn en met elkaar delen wat je raakt?

Ik ga zo’n week organiseren in 2017.

Graag kom ik in contact met mannen die hiervoor belangstelling hebben. Dan kan ik de week goed afstemmen op wensen en behoeften en een datum prikken.

Wat is Maison Morillon?

In en om Maison Morillon is de natuur overweldigend door haar puurheid, stilte, donkerte, met haar uitgestrekte bossen en verstilde meertjes. Dit is het leefgebied onder andere van de wielewaal, de rode wauw, reeën en dassen. De druk van het dagelijkse leven valt helemaal weg en verstoringen door mobiel en laptop zijn minimaal. Er ligt een soort dome over het gebied, die het mobiele bereik wegkaatst.

In de wildheid van de bossen zijn wat uitdagende aktiviteiten gepland, waar de kracht en het vernuft van een groep mannen wordt aangesproken.

Door lekkere maaltijden en specialiteiten uit de streek, komen we weer op krachten.

En er zij vuur! Gewoon om lekker bij te zitten, maar ook geimproviseerde kookvuren, waar menig survival expert zijn vingers bij zou aflikken.

Door wat we met elkaar overdag beleven, bestaat er ‘s avonds ook ruimte voor de, zeg maar, gevoeliger onderwerpen: man zijn anno nu, relatieperikelen, man-zoon botsingen, wat moet ik met #metoo. Iedereen heeft wel wat, maar niet altijd een context om daar eens – oordeelvrij – over te kunnen praten en te horen dat je niet de enige bent. Wie schaamt zich nooit, wie heeft nooit ergens spijt van wie heeft altijd gelijk? Niemand toch! Deel wat je kwijt wilt en draag bij aan de groep. Waar vind je nu een ambiance waarin dat laatste veilig kan, zonder flauwe grappen of vooringenomen standpunten?

Waar is Maison Morillon?

Maison Morillon is een landgoedje van 4 ha, bestaande uit wilde wijde, een wild bos, een wilde beek, een wilde bron, een gemaaid stuk tuin met een meertje en een in authentieke stijl gerestaureerde boerderij uit 1650.

In de boerderij zijn 4 gastenkamers en er is een prachtige grote zaal.

Maison Morillon ligt in het dorpje Ambiévillers, hemelsbreed ongeveer 460 km ten zuiden van Utrecht. Met de auto is het een prachtige rit van bijna 600 km. Het behoort tot het departement Haute-Saône, net ten Zuiden van de lage Vogezen. Interessant detail is dat het ligt op de “ligne des partage des eaux” (scheidslijn der wateren): ten Noorden stromn de rivieren richting de Noordzee, ten zuiden stromen ze naar de Middellandse Zee.

Het hele gebied eromheen is vrijwel ongerept en authentiek. Men bedrijft er bosbouw en een beetje landbouw.

Wat kost het, wat levert het je op?

De prijsstelling voor deze mannenweek is bepaald op xxx.

Waarom dit bedrag? Wel het is most inclusive. Het omvat ten tijde van de maaltijden, overnachtingen, drankjes, de voorbereiding en begeleiding bij de activiteiten.

Bij wie ben je te gast?

Michiel H. van Hoorn is de initiatiefnemer voor deze uniek week. Met Debora Zachariasse woont hij sinds mei 2017 in Maison Morillon. Samen richtten zij de “Stichting In de Tempel” op, die een levenswijze “op het ritme en in harmonie met de natuur en de natuurwetten” propageert. Tot dusver richtte de Stichting zich op vrouwen, maar nu is de tijd aangebroken voor mannen-bijeenkomsten, en dat weer als voorloper op gemengde bijeenkomsten. Wat moeten wij immers zonder elkaar?

Wat levert het je op?

Zelf heb ik de stap naar Maison Morillon gezet omdat ik de natuur miste en me wilde ontworstelen aan de druk van het Nederlandse. Hier in Maison Morillon ervaar je direct de stilte en herwin je je ontzag voor de schoonheid van de natuur. Hier bevindt zich het grootste aaneengesloten bosgebied van West-Europa. Wist je dat uit wetenschappelij onderzoek is gebleken dat verblijven in het bos een helende werking heeft? Zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Dus dat is al directe winst als je hier een weekje vertoeft.

Het kan ook confronterend zijn, als je hier eenmaal een beetje geland bent, dat je je realiseert dat je hele leventje wat opgefrist kan worden.

Wat gaan we precies doen?

Voor een deel wil ik daar wel antwoord op geven, maar is het niet leuk om je eens te laten verrassen?

Het grote plan is om een natuurbelevingsroute op ons terrein uit te zetten, waar je in stilte naar de beek kunt luisteren, het wilde bos op je kunt laten inwerken, plekken van contemplatie kunt bezoeken. Door daaraan mee te werken, spreek je je fysieke lichaam aan, maar ook je vindingrijkheid, want er zijn geen kant-en-klare antwoorden hoe het werk gedaan moet worden. Waar nodig is er assistentie van een ervaren bosbouwer.

 

Om toch een idee te geven van komende activiteiten, maar pin me er niet op vast: er moet een pad gemaakt worden door de woestenij van het bos, de bedding van de beek moet opgeschoond van omgevallen bomen, er moeten een paar kolossale rotsblokken verplaatst worden, er moet wat bomen gekapt worden, er moet een stenen oven aangelegd worden, er is een plan voor de bouw van een natuurtempel op basis van stro en leem.

 

Het beekje “Le Morillon”, waarnaar het ghucht genoemd is.

Daarnaast is er tijd voor gesprekken, muziek, verhalen vertellen en beluisteren.

 

En heel bijzonder, het beleven van de stilte en het donker. Bij helder weer is de prachtige sterrenhemel zichtbaar. Met een beetje geluk hoor je de uilen naar elkaar roepen in het donker van de nacht.

Praktisch

De week loop van zondagavond t/m zaterdagochtend.

Vanuit Utrecht is de afstand naar Maison Morillon ongeveer 600 km, zo’n 7 tot 8 uur met de auto. Dus als je zondagochtend vertrekt, ben je er tegen het eind van de middag. Als je zaterdagochtend weer terugreist, ben je voor de avond weer thuis.

Je verblijft op een tweepersoonskamer en alle maaltijden, vanaf het diner op de aankomstdag tot en met het ontbijt op de vertrekdag zijn inbegrepen. Drankjes buiten de maaltijden en pauzes zijn voor eigen rekening.

Zoals hierboven enigszins beschreven, wordt het programma geheel verzorgd, maar er zijn ook rustmomenten.

Maison Morillon ligt midden in het bos, maar op 15 km bevindt zich een supermarché met Franse specialiteiten.

Er is ook een treinverbinding via Parij. Van Parijs naar Epinal met de TGV en dan met een lokale trein naar Bains-les-Bains. Daar kunnen we je van de trin halen.

Als je niet met een andere deelnemer kunt meerijden, is een andere optie om via BlaBlaCar een lift te boeken. Er worden regelmatig ritten aangeboden naar het op 5 km gelegen Ecolonie.